Sinaia

STOP demolării istoriei oraşului Sinaia!

Stimați concetățeni,

În ultimii 20 de ani, istoria oraşului Sinaia a fost călcată sistematic în picioare, mai ales în ceea ce priveşte istoria arhitecturală. În această perioadă au fost luate o serie de decizii care au dus la demolarea unor clădiri cu mare valoare istorică, lăsând în urma lor un gol simbolic și cultural. Clădiri care odinioară împodobeau orașul și spuneau povești despre trecutul său, au fost demolate și înlocuite cu construcții cu o arhitectură de un gust îndoielnic și care nu respectă specificul zonei.

Tendința de a neglija patrimoniul istoric și arhitectural a Sinaiei continuă! Recent s-a acordat autorizaţie de demolare a unei alte clădiri istorice în zona de rezervație arhitecturală (vezi, AICI, fotografii ale altor vile demolate!)! Astfel de decizii nu doar știrbesc din frumusețea urbană, dar ignoră și oportunitățile de a valorifica aceste comori istorice în scopuri turistice și educative.

Demolarea unor asemenea edificii constituie o pierdere ireversibilă a moștenirii culturale, nu doar pentru Sinaia, ci pentru întreaga Românie. Indiferența față de trecutul nostru ridică întrebări serioase privind valorile și prioritățile conducerii actuale a oraşului.

Orașul Sinaia se află la un punct de cotitură, unde este imperios să se reevalueze abordările sale față de conservarea patrimoniului și planificarea urbană. Este esențial ca noua strategie de dezvoltare a orașului să pună în centrul atenției valorificarea patrimoniului istoric și arhitectural, nu doar ca o datorie față de trecut, ci și ca o investiție în viitorul cultural și economic al orașului.

Actul care stabilește felul în care se construiește și direcțiile în care se dezvoltă o localitate este Planul Urbanistic General, are statut de lege locală și este parte componentă a strategiei de dezvoltare locală! A văzut cineva Strategia de Dezvoltare Locală actuală a orașului nostru?

PUG-ul se schimbă o dată la 10 ani! De ce? Pentru a ține pasul cu tendințele de dezvoltare ale localității, cu evoluția ei demografică și/sau cu legislația in domeniu. Dacă nu se reface la 10 ani, se anulează de drept (conform legii) iar autoritățile locale în drept nu mai pot emite Certificate de Urbanism și nici Autorizații de Construire (acum aproximativ 20 de ani Orașul Bușteni a trecut printr-o asemenea situație!).

La noi se lucrează după un PUG vechi de 40 de ani, care, de-a lungul timpului, a fost doar cosmetizat. Ultima oară a fost atunci când s-a integrat traseul controversatei autostrăzi Comarnic-Predeal! Rezultatele se văd: zone ale orașului abandonate (vezi MEFIN), altele sufocate, în care densitatea de clădiri, oameni și mașini a devenit îngrijorătoare, disfuncții în circulația rutieră și pietonală (aglomerații și lipsa locurilor de parcare), disfuncții în rețelele edilitare care nu mai sunt capabile să asigure consumurile (vezi apa!), amestecul de clădiri noi și vechi, nerenovate în cartiere tradiționale sau în zonele istorice, demolările făcute fără viziune și/sau abuziv, fără o analiză de oportunitate (vezi Carbonit!), depopularea orașului (vezi cartierele de blocuri!) și declinul demografic (între penultimul și ultimul recensământ, populația orașului a scăzut cu peste 30%!), relația tensionată dintre oraș și cadrul natural (vezi Râul Prahova și Parcul Național Bucegi!).

Lipsa de reglementări clare și actuale produce confuzie, haos urbanistic, lipsă de coerență și continuitate în demersuri pe termen lung, lasă loc la interpretări, promovează legea bunului plac al primarului sau a lui „merge și așa” și duce la discriminare, favoritism („pentru unii mumă, pentru alții ciumă”) și corupție.

Lipsa de reguli împreună cu incompetența, prostia şi reaua intenție creează monștri în materie de urbanism! Și, din păcate, Sinaia nu e ocolită de acest fenomen! Dar, Sinaia nu este orice localitate! Sinaia merită mai mult, merită tot ce e mai bun şi de aceea merită și un nou PUG!

Ni se va spune că se lucrează la acesta. Se lucrează, probabil, dar de atâta timp încât prevederile din acest document sunt, deja, depășite sau uzate moral. Ni se va spune ca au fost alocate sume din buget însă placa asta cu proiectele și studiile care se tot fac și refac, s-a tocit, iar cetățenii au înțeles că banii alocați acestora se scurg ca apa în nisip. Și în timp ce autoritățile se prefac că lucrează, se prefac că reglementează, se prefac că verifică (ce, pe cine, cum, nimeni nu știe!), Sinaia este din ce în ce mai departe de viitorul pe care i-l dorim și pe care îl merită.

Doar împreună le putem realiza pe toate!

Cu stimă,
Florin Gioga,
candidat independent la funcția de Primar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *