Schimbare

A avut timp destul! E nevoie de schimbare!

Nu pot să accept niciodată faptul că orașul meu Sinaia, a ajuns să fie prizonierul unui grup de interese extrem de redus, care a ajuns să dicteze în absolut toate chestiunile care ne privesc, fără ca acest grup să mai aibă măcar decența de a mima faptul că ar trebui să ne consulte cu privire la prioritățile și nevoile orașului nostru.

Nu pot să accept ca sinăienii să nu mai reprezinte decât o cantitate neglijabilă, tratată cu aroganță și dispreț în procesul decizional din orașul lor.

Cred cu tărie că împreună putem să aducem o schimbare atât de necesară și să ne recuperăm orașul de la acești domni care au ajuns să se creadă stăpâni pe el.

Am stat de vorbă cu mulți dintre sinăieni și mi-am dat seama că oamenii au înțeles un adevăr profund. Președintele țării are dreptul, prin Constituție, la două mandate. Primarii, însă, pot fi aleși până ajung să moară de bătrânețe. Care este diferența între ei? Cu toții sunt aleși de oameni, în fond. De ce așa o discrepanță? Probabil că juriștii și filosofii politici au răspunsuri pline de subtilități. Dar multă lume crede că și numărul de mandate ale primarilor ar trebui limitat prin lege.

Rațiunea pentru care ar trebui ca primarii să poată candida numai de două ori este următoarea: de cele mai multe ori, aceștia construiesc în jurul lor un asemenea sistem instituțional, încât, practic, devine aproape imposibilă o competiție electorală reală. Împreună cu grupurile lor de interese, mulți primari ajung să controleze aproape în întregime resursele comunității, ceea ce duce la corupție, conflict de interese, inechitate etc. Mai mult decât atât, un primar care a stat patru mandate în fruntea unui oraș, este un om care și-a cam epuizat potențialul de creativitate, s-a plafonat la nivelul unor proiecte megalomanice, a intrat într-o rutină care nu poate conduce decât la stagnare.

Vlad Oprea a stat 20 de ani în fruntea orașului. El dorește încă un mandat. Nu ai cum să nu te întrebi de ce. A avut timp berechet să-și pună în aplicare proiectele, a făcut anumite lucruri pentru care sinăienii îi pot mulțumi. Acum nu numai că vrea al cincilea mandat, dar o face în niște condiții speciale, de care oamenii au devenit conștienți, iar foarte mulți dintre sinăieni sunt de părere că ar trebui să plece. De ce insistă el?

Cred că aici avem dovada că Oprea nu candidează pentru oraș, ci pentru el însuși. Asta fac toți primarii care nu se dau duși pentru nimic în lume, indiferent de consecințe. Pe de altă parte se plâng de cât de greu este să conduci un oraș, de câtă greutate apasă pe umerii lor, de câte sacrificii personale trebuie să facă… Funcția de primar nu este obligatorie până la sfârșitul vieții, fraților, puteți să vă opriți oricând.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *