Vacanța

Vacanța. Ce facem cu ea?

Iarnă. Vacanța intersemestrială a studenților. În sfârșitul acesta de săptămână și în cel viitor Sinaia este luată cu asalt de mase de studenți. Vin aici cu o singură dorință: recreere după semestrul tocmai încheiat. Și ce găsesc? Foarte puțină zăpadă, un Complex Muzeal Peleș, parțial funcțional, și cam atât!!! Oferta de divertisment, aproape inexistentă! Nu tu o discotecă, un club, un apres-schi bar mai de doamne-ajută, un loc acoperit de petrecere a timpului liber, un aquapark, nimic din toate acestea.

Sigur, o să spuneți că toate acestea sunt treaba antreprenorilor. Parțial! Tu, antreprenor, ca să ții deschis un club mai acătării, cu program de divertisment de bun gust (nu go-go girls și servicii de adus șampania la masă cu roaba) ai nevoie de personal calificat, artiști pentru programele de divertisment, și un spațiu adecvat. Toate acestea presupun costuri, iar clubul/discoteca se umple, mai ales, in weekend, vacanțele studențești și cu ocazia diferitelor evenimente (congrese, seminarii, conferințe, festivaluri, etc.).

Care, în afară de un congres de cardiologie și Festivalul Sinaia Forever (acesta  excelând prin kitsch și proastă organizare, lipsită de  profesionalism), nu există. Aici ar trebui să intervină administrația locală, prin departamentul de turism, care ar trebui să fie populat cu profesioniști în aducerea și organizarea de evenimente. Departament care nu există! Și, pe deasupra, antreprenorii ar trebui încurajați și susținuți de către administrația locală, prin acordarea de facilități. Soluții sunt, trebuie doar găsite!

Dezvoltarea turismului, așa cum se vede, se datorează antreprenorilor care au investit, au muncit și au oferit ospitalitate pentru a atrage mulțimile de turiști. Se vede treaba că este timpul și pentru altă viziune. Puterea schimonosește chipuri și suflete dacă este deținută pentru prea mult timp. Este timpul pentru o modernizare pe bune în această stațiune în care nu prea ai posibilități de a petrece timpul. Tot ce există în acest moment nu mai este demult suficient într-o stațiune care se vrea a fi deschisă pentru toate vârstele și pentru toate anotimpurile!

Cine a vizitat stațiunile din alte țării poate face diferența și poate identifica oferta vastă a activităților, comparativ cu ceea ce oferim noi. Și nu trebuie să ajungi prea departe. Să ne uităm la vecinii de peste granițe: Bulgaria – Bansko, Borovets, Pamporovo, Samokov, Serbia – Kopainok, Ukrina – Dragobrat, Bukovel, ne dau lecții și ne „fură” turiștii, și, cu aceştia, banii. Dacă ne aruncăm ochii mai departe, prin Austria, Franța, Italia… ne apucă durerea de cap! Și noi rămânem cu ochii în soare, din cauza unei administrații care dă dovadă de nepricepere, indolență și rea-voință.

Florin Gioga,

candidat independent la funcția de Primar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *